Історія успіху

Власна справа для ветерана – це спосіб повернутися до мирного життя та знайти себе

Ця розповідь про набагато глобальніші речі, ніж просто про успіх підприємця. Вона про теперішнє, про те, якою є Україна зараз, про ті складнощі, з якими стикаються українці у військовий час і які не зникнуть швидко, навіть після завершення війни.  

Те, про що далі піде мова відображає стан тисяч українських захисників – ветеранів, які повертаються з фронту в мирний  світ, який живе абсолютно по іншому – відчувають себе втраченими і розгубленими та прагнуть якось адаптуватись і знайти себе в іншій реальності.  

Юрій Козачінський – ветеран, практикуючий психолог, підприємець. З 2013 року Юрій мав свій бізнес у сфері рекламних послуг, в 2014 році не зміг залишатись осторонь подій в країні та взяв участь в АТО, згодом звільнився і повернувся до рекламної діяльності. Пізніше історія свого роду повторилась і 24 лютого, в день повномаштабного вторгнення росії в Україну, Юрій вже як військовий з досвідом, став на захист своєї батьківщини. Так, прослужив рік, і навесні 2023 року – демобілізувався.

«Скажу чесно, після повернення в Кропиницький довгий час в мене  була певна дисоціація, я не розумів як можна тут веселитись, святкувати та продовжувати жити в звичному ритмі, коли там – війна. Я був розгубленим, не  знав що, а головне як робити», – ділиться спогадами Юрій.

Вперше про можливість фінансування проєктів для бізнесу Юрій почув в обласному центрі зайнятості. Згодом в  поле зору Юрія потрапила інформація про навчання в Центрі підтримки підприємництва «BusinessKrop-HUB», який запрацював в Кропивницькому завдяки програмі EU4Business.

Так, Юрій відвідав тренінг з маркетингу, який одним із перших проходив в Центрі, згодом на інших семінарах в бізнес-хабі говорили про можливості розвитку власної справи, зокрема про державні гранти. Тож, надихнувшись отриманими знаннями, Юрій подумав, що таки варто спробувати себе в абсолютно новій сфері.  

«Коли дізнався про урядову програму і почав напрацьовувати ідеї то мав їх декілька, проте після довгих роздумів, знань, отриманих під час навчальних тренінгів та консультацій зі спеціалістами – зупинився на ідеї кав’ярні та вирішив взяти франшизу місцевого бренду «Ваніль», який є досить популярним в Кропивницькому. Тож, я і почав складати бізнес-план та детально вивчати все необхідне », – згадує ветеран.

Юрій вперше брав участь у державній програмі, проте під час роботи над проєктом, за його словами, вже почав відчувати як з’являлась певна сміливість та розуміння, що раціональний підхід до розрахунків та докладний опис бізнес-процесів у поєднанні з досвідом, який мав у рекламному бізнесі спрацюють і він здобуде перемогу.

 І відчуття не відвело – грант в 726 тисяч гривень для відкриття кав’ярні погодили, всі старання та наполегливість підтвердилися. Тепер слід було зайнятись організаційними, документальними та фінансовими питаннями, адже кошти підприємець спрямував на придбання франшизи, закупівлю меблів, обладнання та необхідної сировини.

Наразі, облаштування приміщення кав’ярні перебуває на фінальному етапі. Планується,  що наприкінці 2023 року кав’ярня запрацює в самому серці Кропивницького поряд з затишним, оновленим сквером.

«Спокій та тиша – це зараз те, що чи не найбільше цінують українці. А тому, при відкритті кав’ярні, я хочу, аби такі елементарні речі стали головними її атрибутами. Я переконаний, що поки  ти живий та здоровий не можна сидіти склавши руки. Я теж боявся розпочати – війна, відсутня стабільність, але ж найскладніші моменти в житті показують ким ми є. Головне — пам’ятати, що поруч з вами завжди є ті, хто підтримає та допоможе. Тож бажаю кожному відчути в собі сили і розпочати», – говорить переможець урядової програми «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» Юрій Козачінський.

Наш підприємець – це приклад того, як можна досягти успіху в бізнесі, навіть якщо на шляху виникають труднощі. Він прозпочав власну справу в абсолютно не знайомій для себе сфері, і завдяки своїй наполегливості досяг успіху. Він приклад для ветеранів, яким важко взаємодіяти з суспільством та повертати соціальні контакти. Адже його історія показує що започаткування власної справи дає  можливість знайти себе у мирному житті, відчути свою самодостатність та знайти можливості реалізувати свої таланти і здібності.

Сподіваємось, що ця історія успіху надихне інших людей, започаткувати  власний бізнес, адже вона показує, що успіху в будь-чому можна досягти, якщо не здаватися і вірити в себе.

_______________________________________________________________________________________

Матеріал створений в рамках проєкту «Створення центру підтримки підприємництва «BusinessKrop-HUB» як складової екосистеми сприяння розвитку МСП у Кропивницькій громаді», який реалізується громадською організацією «Агенція креативних ідей» у співпраці з Кропивницькою міською радою в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП, яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини.

Грантовий конкурс виконує Фонд  розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ Ukraine) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Зміст публікації є виключною відповідальністю ГО «Агенція креативних ідей» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.

#eubusiness, #MovingForwardTogether, #gizSME, #BDF

Ми раді вітати Вас на порталі Діловий Кропивницький-онлайн (BusinessKrop-online). Ми намагалися зробити дану платформу якомога зручнішою. Для пошуку необхідного бізнесу/бренду Кропивницького скористайтеся розділом “КАТАЛОГ” або розширеним пошуком.

В розділі “НОВИНИ” на Вас чекає інформація про основні заходи та події, що відбуваються в Кропивницькому та країні. Для більшої зручності пропонуємо скористатися календарем подій, який допоможе Вам одразу спланувати Ваш візит до нашого мальовничого містечка.

Хочете швидко дізнатися як отримати пільговий кредит або допомогу через програми допомоги бізнесу? В цьому Вам допоможе розділ “ПОСИЛАННЯ“.

На порталі Діловий Кропивницький-онлайн (BusinessKrop-online) Ви можете також ознайомитись з туристичними цікавинками Кропивницького у розділі “ЦІКАВІ МІСЦЯ“. Цей розділ буде корисним не тільки гостям громади, які в нас вперше, а й містянам, які хочуть більше дізнатися про рідне місто та його околиці. Адже в Кропивницькому є так багато цікавого.

Розділ “ДОВІДКА” допоможе Вам краще ознайомитися з правилами та умовами роботи з порталом, а в розділі “ПРО ПОРТАЛ” дізнаєтеся про ідею його створення та партнерів, які нам у цьому допомогли.

Питання карантинних заходів та вимог викладені у розділі “COVID-19“.

Оберіть потрібний період у календарі

Оберіть потрібний період у календарі

Оберіть потрібний час

З:

По: